sunnuntai 17. tammikuuta 2010

Harjoittelua peitetikkikoneella


Nyt on päästy hieman uutta konetta testailemaan. Hienostihan tuo toimii. Kyllä saumoista ihanan joustavia tulee, ja nopeuttaakin kivasti helman ja hihansuiden ompelua. Minä aloitin opettelun nauhanohjaimen käytöstä. No, kyllä siinä sivussa koneen säädöt ja langoituskin tutuksi tuli! Ihan ongelmitta ei kyllä sujunut. Muuten kyllä sain homman toimimaan ihan hienosti, mutta nauhanohjaimen kanssa tulee todella helposti hyppytikkiä. Etupuolelta voi näyttää ihan ok, mutta nurjalta ei.. Siis säädöt on vieläkin hiukan hakusessa. Tuossa kaikki vaikuttaa kaikkeen, eli kankaan paksuus, resorin laatu, langankireydet, paininjalan puristus, differentiaalisäätö ja vielä sekin mihin kohtaan tikki tulee nauhalle. Joten edelleen opetellaan.. Resorisuikaletta tuhlasinkin säätäessä metrikaupalla! Joten nyt olisikin hyvät vinkit noihin säätöihin erittäinkin tervetulleita :) Siis lähinnä säädöt nauhanohjainta käytettäessä sekä muihin paksujen kohtien ompeluun, esim. saumurin sauman päältä ompeluun.

Minulla on tuo kapeampi (32 mm) nauhanohjain, ja se on moneen ompelukseen mielestäni liian kapea. Joten jos jollakulla on tarpeettomana se leveämpi (42 mm) voisin olla kiinnostunut ostamaan. Sitä ei tuolta Jovilcolta nyt saanut. Voi laittaa kommenttia tai sähköpostia.


Tässä nyt todellakin harjoituskappaleita.. Näihin ei edes mitään kaavoja ole, leikkelin vaan nopsaan jotakin.. Mekosta kyllä tuli ihan kiva, jos ei kovin tarkkaan nurjalle katsele :D Tässä sain aikaiseksi ihan siedettävää tikkiä,kun ei ole nurjalla ihan reunassa. Mutta hyppytikkiä siltikin tulee todella helposti jo siinä kohtaa kun pysähtyy kesken ompelun.. Seuraavaan valitsen jotain muuta kuin tavallista resoria jos teen tuollaisen aukon kaulukseen, on vähän paksu nepittääkkin.Tämä on yöpaita. Ei kanttaus ihan tässäkään onnistunut, takakappaleesta leikkasin kertaalleen koko resorisuikaleen pois. Helmat ja hihansuut sensijaan onnistui kivasti, ompelin niin että meni päällekkäin aloitus ja lopetuskohta pari senttiä. Tässä on levempi tikkaus kuin tuossa mekossa jossa oli käytössä kaksi reunimmaista neulaa.
Harjoitukset siis jatkuu, haluan kyllä oppia muutakin koneella ompelemaan kuin käänteitä.. Niin ja hyvistä neuvoista olisin todella kiitollinen :)

47 kommenttia:

 1. Voi wau! Kateellisena täällä ihailen konetta ja ´harjoitus´kappaleita. Onko tuossa koneessa helppo vaihtaa saumurisaumasta peitetikkisaumaan?

  VastaaPoista
 2. Minulla on saumuri erikseen huolittelua varten. Tuon peitetikkikoneen saumahan näyttää hieman samalta kankaan nurjalta puolelta kuin saumurinsaumakin, mutta sen voi ommella muuallekkin kuin reunaan. Toiselle puolen kangasta tulee siis ihan suoraa ommelta 1-3 kpl. Ja nurjalle sellaista ketjutikkiä. Ompeleita siis muutetaan neulojen määrää muuttamalla tai paikkaa vaihtamalla. Eli käytössä voi olla 1-3 neulaa.

  VastaaPoista
 3. Kuka sinne nurjalle muu katsoo ku sinä itse?! :)

  Ihana mekko, kangas on tosi nätti.

  Kuulostaapa monimutkaiselta koneelta. Minulle peitetikki kone on ihan outo asia, mitä nyt näistä blogeista lueskellut. Onko se niin ku saumurista hiukan monitoimisempi kone vai?
  Eli pystyykö tekemään perussaumaa vai tarviiko lisänä vielä saumurin?!

  Kiitos jo etukäteen kun opastat tietämätöntä :)

  VastaaPoista
 4. Minä en tiedä peitetikkikoneesta mitään, nyt ensi kertaa kiinnitin blogissasi huomiota siihen millaiselta se näyttää ja millaista ommelta se tekee.
  Onko tällainen peitetikkikone hintavakin? Mitä kaikkea tällä voi tehdä?

  VastaaPoista
 5. Sani ja Hipsu: Koneita on varmaan monenhintaisia, edullisemmat alkaa n. 400€

  Saumuri on siltikin melko korvaamaton mielestäni. Jos olisi valittava vain toinen, ottaisin kyllä saumurin. Peitetikkikone on hyvä viimeistelyssä (joustavat kankaat), saa tehtyä esim. sellaista saumaa kuin teollisesti valmistetuissa paidanhelmoissa, hihansuissa ja pääntien huolittelussa. Aiemmin olen käyttänyt ompelukoneen kaksoisneulaa näissä viimeistelyissä.

  Tuosta hyppytikistä vielä, eipä se siellä nurjalla muuten paljon haittaisikaan, mutta ommel voi myös etupuolelta purkautua, jollei takana ole kunnollista tikkiä.. Ja tietenkin sitä haluaa ihan täydellistä jälkeä heti, kun tuollainen masiina kerran on hankittu :D

  VastaaPoista
 6. Kiitoksia infosta :). Eli peitetikkikone on ostoslistalla joskus 10v päästä, kun omaa saumuriakaan ei vielä ole :D (onneksi äitin saumuria saa lainata).

  Meinasinki tuol kuka katsoo nurjalle noita harjoittelu kappaleita, tottakai uusi masiina pitää saada toimimaan oikein :)

  VastaaPoista
 7. Jos ymmärrät ruotsia niin täältä löytyy vinkkejä :-)

  http://kokalal.blogspot.com/2009/12/att-anvanda-bandkantare-till-janome.html

  VastaaPoista
 8. Oi kun kuulostaa monimutkaiselta kone. Mutta varmasti hienoa sitten kun sitä oppii käyttämään :)

  Kivoja harjoituskappaleita!

  VastaaPoista
 9. Heippa, minä olen tovi sitten hivuttautunut ahkeraksi blogisi lukijaksi ;). Ja onneksi olkoon uuden peitetikkikoneen omistajalle!
  Meillä on sitten samanlaiset koneet.

  Enpä ole minäkään vielä täysin perehtynyt oman koneeni saloihin. Mutta löysin linkin joka kannattaa katsoa: http://www.youtube.com/watch?v=rPB9W8vYexw.
  Hyödyllistä tässä on juuri näiden neulalankojen katkaisu, jolloin päättelyjä ei tarvita.

  Niin ja mullakin tuli nyt viimeksi hyppytikkejä pysähtyessä ja tulee silloin tällöin enkä ole löytänyt ratkaisua.

  Samaa mieltä olen myös tuosta nauhankääntäjästä; se on liian kapea. Mäkin haluaisin leveämmän. Pitäisikö tässä alkaa kyselemään kimppatilausta jostain?

  Niin, ja tosi ihana tuo mekko!

  VastaaPoista
 10. Toivottavasti en nyt antanut ihan väärää kuvaa, oikeasti tuo kone on tosi helppo käyttää. Helpompi kuin saumuri (esim.langoitus) Ongelma on minulla vain tuon nauhanohjaimen käytössä, koskien lähinnä noita säätöjä. Nauhanohjain on siis erikseen ostettava lisäosa, joka syöttää resorinauhaa tasalevyisenä kankaan reunaan.
  Fante: Kävinkin tuolla lueskelemassa ja noillakin säädöillä kokeilin, mutta saattaa olla että joka koneessa vähän omanlaiset säädöt. Tai minä en ainakaan onnistunut saamaan niin hyvää tikkiä kuin toivoin.. Mutta tosiaan se on kiinni niin paljon käytettävistä materiaaleista ja siitä missäkohtaa nauhaa tikki kulkee.

  Mamuli: Kävinkin tuon videon katsomassa jo ennen kuin koneen sain. Opettavainen pätkä, ja hyödyllinen :) Juu ja kimppatilauksessa heti mukana :D Jollen nyt satu sellaista hetimiten löytämään..

  VastaaPoista
 11. Onnittelut uudesta koneesta!!! Valitettavasti en osaa sinua neuvoa...tilasitko Englannista vai? Paljonko maksoi jos saan udella?

  VastaaPoista
 12. Mun kone teki paljon parempaa jälkeä kun muutin "pressarfotstryck" 10 millistä 12 milliin. Ehkä se auttaa? Tietty materiaali on tärkeä, mutta olen huomannut, että säätöihin (paitsi diffiin ja tikin pituuteen) yleensä ei tarvitse koskea.

  VastaaPoista
 13. PrinsessaTrio: Ostin koneen Jovilcolta, en kyllä netin kautta suomesta edes muita löytänyt, en ainakaan tuon hintaluokan koneita. Maksoi 465 €, toivotaan että edes joskus maksaa itsensä takaisin :)

  Fante: Kyllä mä sitäkin taisin joka suuntaan säätää.. Ehkä se tästä vielä alkaa sujumaan. Voi olla että säädin ihan kaikkea ihan liikaa :D

  VastaaPoista
 14. Paljon tuolla 32 millisellä nauhankääntäjällä jää valmiin kantin leveydeksi? Kääntääkö tuo kääntäjä nelinkerroin vai kolminkerroin? Kiitos, jos jaksat vastata.

  VastaaPoista
 15. Onnea uuden koneen johdosta! Mulla on vielä kans ihan hukassa nuo säädöt ja nauhankääntäjän käyttö. Itseasiassa kerran oon vaan käyttänyt sitä nauhankääntäjää ja silloin ei onnistunut yhtään niin lannistuin. Pitäiskin taas kaivaa se esille ja harjoitella eihän sitä muuten opi. Hyppytikkiä tulee tosiaan nurjalle tosi herkästi. Itse oon laittanut paksummat neulat kun ompelen resorikanttauksia ja langan kireydet pitää olla tosi löysällä, näin oon saanut suhteellisen hyvää tikkiä!

  Kerrohan täällä blogissa jos opit koneesta jotain uutta :)

  VastaaPoista
 16. Anonyymi: Valmis kantti on 8 mm leveä. Nauha menee nelinkerroin. Jotenkin siitä tuntuu tulevan pehmeämpi kuin kaksoisneulalla, ehkä tuo litistää paremmin sauman ja joustaa enemmän?

  Hanna: Kiitos, kerron kyllä jos keksin jotain mullistavaa :D Sain äsken ihan suhteellisen hyvää tikkausta aikaiseksi, kun pysähdyksen jälkeen kääntää käsipyörää, ennen kun jatkaa ompelua EI TULLUT HYPPYTIKKIÄ :) Ja säädin tosiaan tuota paininjalan puristusta löysemmälle.

  VastaaPoista
 17. Ooooo...

  Sä oot saanu uuden lelun :).
  Siinä sitä menee uuden kanssa touhutessa taas hetki.

  VastaaPoista
 18. Minä tilasin jenkeistä tuon kapeamman, hitsi olisi pitänyt odotella ja lukea täältä että onkin hiukkasen kapeanoloinen ;D
  Jovilco ja maahantuoja Tausen ei suostunut myymään minulle tuota ohjainta (80e) kun minulle ei ole Janome, vaan Elna...säästävät omille asiakkaille. Elnan oma olisi maksanut 160e. Että eikun marssin sitten nettikauppaan ja tilasin sieltä, aavan meren toiselta puolen...

  VastaaPoista
 19. Hmm.. Johan kuulostaa kummalta toiminnalta, luulisi että asiakkaille myydän jos haluavat ostaa..? Vaikka sitten olisi mikä kone.

  Mitenköhän kallista tuolta aavan meren toiselta puolelta tilaaminen on? Noita postikuluja mietin..

  VastaaPoista
 20. Niin, he ovat tilanneet maahan vain saman verran noita ohjaimia kuin koneitakin ja eivät myy, ellei siis osta konetta. Kysyin että josko sitten seuraavan tilaukseen saisi ylimääräisiä, niin kovin oli nihkeää. Helman kääntöohjaimen sai kyllä, se oli sitten 10 e.

  Pyyntö:
  Saisiko lähikuvia tuosta sinun nauhanohjaimesta ja sen kiinnityksestä ja käytätkö samaa paininjalkaa, kun tuolla netissä suosittelivat jotain ohjaimille soveltuvaa paininjalkaa?

  VastaaPoista
 21. http://www.sewingmachines.co.uk/janomecoverprofeet.htm

  Tuolta ainakin saa nuita ohjaimia. Mä oon tilaamassa näillä näkymin helmikuussa tuolta kaikenlaista, saa tulla kimppaan mutta vielä en osaa tarkkaa aikaa sanoa.

  Peitetikkikone vaatii opettelua ja se on tosi herkkä just paksuissa kohdissa, ei voi huristella täysillä saumojen yli :)

  VastaaPoista
 22. Uskomaton, miten hienoa jälkeä olet tehnyt aikaisemmin kaksoinneulalla...olen luullut että sulla on jo sellainen peitetikkikone kun olen katsonut nuita aikaisempia ompeluksiasi! Itse hankin viimekeväänä brotherin peitetikkikoneen joka on ihan korvaamaton nuissa helmakäänteissä, resoreissa ja kanteissa, kun se oli sellaista tuuskaamista kaksoisneulan kanssa eikä koskaan onnistunut! Onnea uuden koneen kanssa :)

  VastaaPoista
 23. Heps, heti pitää jättää kommentti kun samanlaiset koneetkin kerta on :) Minulle kotiutui myös tuo uusin Janomen malli viime viikolla, hauska peli on!

  VastaaPoista
 24. Tuo mamulin linkki pitää miunkin käydä kattoos!

  Tuota nauhanohjainta en jaksanu alkaa ees opettelee enmpiä, se lähtikin uuteen kotiin :) Mie laitanki kanttia sit parilla tavalla ilman kääntäjää.

  Tuo päättely ON tylsää!

  VastaaPoista
 25. On hieno kone ja kiva kun täälä tulee vinkkejä ja neuvoja.Itse kans olen haaveillut samanmoisesta koneesta :D Jovilco ei edes olisi kovin kaukana...Saiko Jovicolta sitä leveämpää nauhanohjainta?käsitin siis että niitä on monen levyisiä?

  VastaaPoista
 26. Maarit /Usi: Minulle taas sanottiin, ettei edes joka toinen osta sitä ohjainta, eli luulisi jäävän ylimääräisiäkin. Nyt he ei kuulemma osta enää sitä leveämpää, kun on kuulemma hankala käyttää? Käsitin että nauha menee helposti ohjaimessa kaksinkerroin. Ihmettelin kyllä mitenköhän nuo ruotsalaiset siinä onnistuu?? :D Helmankääntäjää kun kyselin (tosin en tiennyt virallista nimeä) sanottiin että vapaalla kädellä niitä ommellaan.. ? Hieman siinä jäi ihmettelemään.. Hinta vain olisi kiinnostanut..
  Tuossa ohjaimen mukana tuli oma paininjalka, se on lyhempi kuin koneen oma. (ohjain ei mahdu kiinnityksiin kun paininjalka on liian pitkä) Tuo kiinnitys on niin että alla on ensin pohjalevy yhdellä ruuvilla kiinni + pienet tapit ja päälle ruuvataan noilla valkoisilla ruuveilla (jotka näkyy tuossa kuvassakkin) itse ohjain kiinni. Näistä voi helposti myös säätää ohjaimen sijoitusta. Tuohon samaan pohjalevyyn siis voi käsittääkseni kiinnittää sekä kapeamman että leveämmän ohjaimen. Jos jäi epäselväksi voin ottaa kuvaa vaikka ohjaimen paketissa olevasta kiinnityskuvasta. On aika selkeä kuva.

  Susanna: Voisin tosiaan tulla kimppatilaukseen mukaan. (ellen sitten saa jostain käytettyä ostettua) Ilmoittelehan kun olet tilausta tekemässä. :)

  Mirka: Kannattaa kokeilla, ei tikki purkaannu, ja on tosi nopeaa :)

  VastaaPoista
 27. nauhanohjaimen kanssa se minäkin tuskailin sunnuntaina. Sain koneen perjantaina. Suomessa ei ole leveämpää myynnissä soittelin jovilcolle aamulla. Sitten olenkin selannut nettiä että mistä päin ostaisin 12mm nauhanohjaimen. Minulla ompeleen pysyminen nauhan päällä tuottaa ongelmia.

  VastaaPoista
 28. Tiedoksi: Soittelin suoraan sinne maahantuojalle (Taysen) ja ainakin tämä henkilö kenen kanssa puhuin sanoi näitä leveämpiäkin ohjaimia heillä olevan. Lupasi laittaa postiin heti huomenna! :) Hän ei siis ollut siellä paikanpäällä juuri silloin, mutta sanoi että näitä pitäisi heiltä aina varastosta löytyä.
  Samalla oli juttua noista hyppytikeistä ja suositteli sellaisia neuloja kuin HA x 1SP joku erikoispallokärkineula. Niitä tulee postissa myös tuon ohjaimen mukana. Voin laittaa sitten juttua toimiiko homma paremmin. Neulat maksoi 8€ paketti. Olikohan 5kpl neuloja. Jos ei tuollaista neulaa ole niin parempi käyttää sitä 90 neulaa kuin ohuempaa.

  Ohjaimen hinta oli suurinpiirtein sama kuin kapeammallakin, eikä se sisällä ollenkaan paininjalkaa eikä pohjalevyä. Nämä tulee sen kapeamman mukana.

  VastaaPoista
 29. Voi onnellista, täällä myös yksi "kateellinen" ihastelee konetta ja siitä seurannutta jälkeä. Sain saumurinkin hankittua vasta vuosi sitten todella pitkän haaveilun jälkeen ja sitten alkoikin haaveilu peitetikkikoneesta... josko sen sitten raaskisi ostaa joskus viiden vuoden kuluttua :-).
  Olen ollut jo pari kertaa tilaamassa konetta, mutta aina kaatunut siihen mietintään että tarviinko todella vielä kolmannen koneen. Olisihan se kätevä, ei tarvitsisi tavallisessa koneessa jatkuvasti vaihdella neulan ja kaksoineulan välillä.
  No, jää nähtäväksi että milloinka saan haaveeni toteutettua.

  VastaaPoista
 30. Hei, Hanna ja muut. Onko muilla Brotherin peitetikkikonetta. Olen kiinnostunut siitä, mutta olisi kiva kuulla kokemuksia joltain ompelijalta. Itse koneesta ja siitä kantinkääntäjästä myös!
  Kertokaa jos teillä on! Jotenkin en ole lämmennyt Janomelle..en tiedä miksi..Mutta jonkun haluaisin.

  -AnniKa

  VastaaPoista
 31. Minna: Minullakin on saumuri ollut nyt vuoden ja pitkään mietin että mihin tuo kolmas kone edes mahtuu. Minulla kun ei ole mitään erillistä ompeluhuonetta. Kummasti vain sain ne sopimaan kun vähän tein järjestelyjä :) Täytyy pitää ompeluinnostus yllä, ettei vaan tullut turhaan hankittua :D

  VastaaPoista
 32. Onko kellään tuota leveämpää nauhanohjainta oliko se nyt kokoa 42? Soittelin Jovicolle ja he eivät niitä tilaa koska niiden kanssa on ollut niin paljon ongelmaa.Nauha kääntyy jossain kohdin vääri. Onko kellään kokemusta tästä leveämmästä kääntäjästä? onko se tosiaan niin että kääntäjä kääntää joissain kohdin nauhaa väärin....?vai onko ollut käyttäjässä vika:)

  VastaaPoista
 33. Mulla on se leveämpi (42 mm). Tilasin sen Englannista (SMD) samalla kun yilsain koneen. Kääntäjä ei ole kyllä kertaakaan kääntänyt nauhaa väärin ja kaikki ongelmat hävisivät kun sain säädettyä tikin oikein :-)

  VastaaPoista
 34. Sain tänään sieltä Tausenilta nauhanohjaimen, ja se olikin 50 mm leveä eli valmis kantti on 15 mm leveää. Näin ensikokeiluilla ei ollut mitään ongelmia, eikä nauha mennyt kaksinkerroin. Sitä en vielä ehtinyt kokeilla meneekö sitten kaksinkerroin, jos kanttaa vaikka ohuella trikoolla. Minulla oli ihan tavallista resoria. Uusilla neuloilla homma sujuu, eikä tullut hyppytikkiä :)

  VastaaPoista
 35. Onko tuo Tauseni ihan suomenkilinen eli voiko suomeksi tilata? Oletko tuossa formulapaidassa tehnyt leveämmällä nauhanohjaimella kanttauksen? Näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 36. Mulla taitaa olla sama Janome peitetikkikone 42 mm nauhaohjaimella. Kyllä siinä kesti hetken, että sai säädöt oikein ja pääsi eroon hyppytikistä. Ylälangat olen säätänyt aika löysälle. Ja nauhasta ei kannata leikata yhtään liian leveää, muuten se rypyttää kaula-aukon. Sama jos vahingossa venyttää kangasta. Ja joskus helpotan nauhan kulkua ommellessa auttamalla sitä nauhaohjaimessa eteenpäin pinseteillä siitä raosta, josta sitä muutenkin nauhaa asettaessa pitää ohjata eteenpäin jollain apuvälineellä ;) Niin ei ainakaan mene ryppyyn ;)

  Ja ihania vaatteita taas!!!

  VastaaPoista
 37. Mulla on myös Janomen peitetikkikone (Jovilkolta ostettu loppuvuodesta?) ja oon ollu siihen tyytyväinen. Itse ostin helmanohjaimen (10€) samaan aikaan kuin konenkin, mutta nauhanohjainta en ole ostanut. Haaveissa olis, mut saa sen kyllä siihen ilmankin ommeltua. Musta tuo helman ohjain on huono (tai sit en osaa käyttää sitä), mutta joku ohut trikoo ei siinä pysy vaan luistelee miten sattuu. Jossain messuilla kattelin Elnan helmankääntäjää ja siin oli vielä yks "lisäjuttu" ja se tuntu toimivan paremmin. Tai ainakin musta siltä näytti kun täti sillä mallikappaletta ompeli. Pysy hyvin aikoillaan sen yhden lisäosan ansiosta. Hintaa sillä vaan oli paljon enemmän. Itse en oo helmanohjainta käyttäny. Muutaman kerran kokeilin ja ei onnistu millään. Ilman sitä saa myös helposti helman tehtyä.

  Nättejä vaatteita saat kyllä aikaan!

  VastaaPoista
 38. Peitetikkikoneen toimintaa täällä olen kurkkimassa. Kiva kuulla kommentteja siitä.

  VastaaPoista
 39. Hax 1 sp, neuloja on ainakin organilla, parin euron paketti hintaan ostin niitä taannoin karnaluks-tukusta tallinnasta. Suomessakin myydään toki, mutta hinta huomattavasti korkeampi n. 4-8e.

  VastaaPoista
 40. Hei.Käsitin että olet tilannu jostain tuon 8mm seuraavan nauhankääntäjän? Onko se nyt 42? Mistä semmoisen saa?Taysenille kun soitin niin heillä ei ole kun 8 ja 15mm.

  VastaaPoista
 41. Anonyymi: Tuo 42 taitaa olla aika yleinen, mutta minulla on tuo 8 mm ja sitten 15 mm. Eli tuohon leveämpään menee 50 mm leveä nauha. Eli en osaa kyllä sanoa mistä saisi tällähetkellä tuon 42 millisen. Kannattaa kysellä jostain ompelukoneliikkeistä. Jotkut on noita tarvikkeita tilanneet suoraan ulkomailtakin, jos suomesta ei saa.

  VastaaPoista
 42. Kiitoksia!Minulla on tuo 8mm,mutta en osaa sitä vieläkään käyttää :(Autatko aina pinseteillä resorin siihen laitteen suulle asti?Kuinkas siitä saa kankaan ja resorin yhdistettyä? Onko kankaan nurja vai oikea puoli ylöspäin?Mulla kun menee se resori siitä ylhäältä kaksinkerroin?Vai kuuluuko se mennäkkin?

  Tuntuu hirveän vaikea käyttöiseltä.Koitin netistäkin etsiä kuvia,mutta en oikein saanut sellaista kuvaa että olisin päässyt jyvälle.

  VastaaPoista
 43. fante: Kiitos linkistä :)

  Anonyymi: Resori tulee nauhankääntäjään niin, että nurja puoli on sinua päin. Minä autan pinseteillä resorin sinne kääntäjään ja lopuksi vielä vedän painijalan alle niin, että on muutaman sentin siellä paininjalan takana. Näin resori asettuu oikeaan asentoon. Ensin kannattaa ommella pieni tilkku ja vasta sen jälkeen varsinainen ompelus, niin tikki on oikeassa kohdassa. Kangas siis vain työnnetään sinne väliin oikea puoli ylöspäin. Hiukan kannattaa pinseteillä avittaa, mutta yleensä "kone vetää" sen sinne lähes automaattisesti kun ompelet. Juu ja kyllä se resori menee kaksinkerroin sekä ylä-, että alapuolelta. Kannattaa harjoitella ensin vaikka tilkuilla, kyllä se siitä lähtee sujumaan :)

  VastaaPoista
 44. Kiitos paljon vinkistä,minäpä koitan näillä neuvoilla.Eilen kyllä olin jo luovuttamis pisteessä ja uhkasin lähettää takasin koko vempaimen :D Ei muuta kun uutta yritystä kehiin!

  VastaaPoista
 45. Ite oon tykästyny tai siis olin Janomeen just sen kestävyyden takia mutta kun olen lukenu netistä "kehuja/haukkumisia" niin oon meinannu tilata Pfaffin peitetikkikoneen 3.0, saa nähä kumpaan sitten kallistun! Oliko tuo hinta 465e ilman vaihtokoneita?

  VastaaPoista
 46. Minna, ei ollut vaihtokonetta hinnassa. Minulla ei ole muista peitetikkikoneista kokemuksia, joten vaikea vertailla. Epäilen kyllä, että Pfaffin kone saattaisi olla parempi? Todennäköisesti se on kalliimpi. Pfaffin ompelukoneet ainakin on laadukkaita ja monet on kehuneet.

  VastaaPoista