sunnuntai 16. elokuuta 2009

Ohje säädettävään vaippaan

Jotkut ovat kyselleet, miten teen noita säädettäviä reisikuminauhoja kestovaippoihin. Tässä tulee nyt kuvalliset ohjeet miten niitä olen tehnyt. Tätä voi soveltaa monenlaisiin vaippoihin esim sisätäytöt, taskuvaipat, röyhelölliset. Periaatteessa kaikkiin missä on täyttöaukko. Käytän tuollaisia pieniä solkia kuminauhakujan loppupäässä. Ainoa ongelma onkin ollut noiden solkien saatavuus. Niitä kun en ole muualta löytänyt kuin liiveistä. Eli ihan kierrätyskamaa :) Sopivimmat löytyy nuorille suunnatuista liiveistä. Ne on tarpeeksi pieniä ja kapeita. Ainoat uudet soljet jotka löysin olivat liian suuria. Eli nämä minun soljet on kaikki kirppikseltä. Yhden solkiparin hinta on ollut 10 c ja liivit kaupanpäälle :D

Toimivuuden kannalta tärkein asia on juuri tuo soljen koko. Solki ei saa olla yhtään liian leveä kuminauhan leveyteen nähden. Muuten käy niin että kuminauha pääsee löystymään omia aikojaan.


Ensin ommellaan solki vaipan sisäpuolen kankaaseen nurjalle puolelle siihen kohtaan mihin kuminauha päättyy. (Vaipan takaosaan siis) Olen käyttänyt soljen ompeluun liivien alkuperäistä kuminauhaa, on oikean kokoista ja sopivan paksua. Solki kannattaa siirtää toiseen reunaan kun on ommellut ensin toisen puolen kiinni, ettei jää liikkumavaraa niin paljoa. Jätän reunaan senverran tilaa, että mahtuu saumuriommel.

Sitten vaippa saumuroidaan ihan normaalisti oikea puolet vastakkain. Solkien kohdalla kannattaa ommella tosi varovaisesti. Ompelen soljen yli niin, että solki jää saumurin paininjalan alle.


Vaippa käännetään oikein päin ja ommellaan kuminauhakuja. Olen käyttänyt 8mm kuminauhaa joten kuminauhakuja on 8 mm. Ei kannata tehdä leveämpää. Kujasta tulee näin siistimpi ja kuminauha ei pääse kääntyilemään. Kankaat joustavat sen verran, että voi olla jopa hieman kapeampikin.
Sitten vaan kuminauhan pujotus hakaneulan avulla. Kannattaa valita hyvä hakaneula ettei takerru saumuriompeleeseen. (Kokemusta on :D siihen ei auta kuin purkaminen) Olen jättänyt saumuriompeleen saumavarat vaipan sisäpuolelle. Kuminauha on siten hieman pehmeämpi reisiä vasten ja ulkopuolelta siistimmän näköinen. Kun kuminauha on pujotettu ommellaan se toisesta päästä kiinni.


Tässä näkyy kuminauhan pujotus. Kuminauhakuja on kuvassa vasemmalla. Eli kuminauha kulkee soljen läpi ensin normaalisti ja vielä yhden kerran taaksepäin. Tämä on pitänyt aivan loistavasti kunhan solki on oikean kokoinen. Säätäminen on myös melko helppoa. Itse en "aukaise" solkea vaan ainoastaan löysään taaksepäin kulkevaa kuminauhaa.


Sitten se onkin jo valmis!

7 kommenttia:

 1. Miten se näyttääkin noin helpolta? :)

  Olisko joidenkin naruolkainpaitojen soljet riittävän pieniä?

  VastaaPoista
 2. Aivan huippu idea! Tosiaan kuten heidi jo keksi niin ainakin minun topeissani on paljon pienemmät soljet kuin rintsikoissa! Vois itekki kokeilla tehdä noin kun meillä ensimmäinen vauva oli pullukka ja toinen laiheliini niin ei passannu sama kuminauhan kireys! :)

  VastaaPoista
 3. Nuo käyttämäni soljet on kooltaan noin 10 mm eli 8mm kuminauha niihin asettuu.. Voihan olla että topeissakin on noin pieniä. Mun mielestä leveempi kuminauha alkaa olemaan melko tönkkö vaipoissa, siks olen koittanut noita pieniä löytää. Heidi, ei toi pelkästään näytä helpolta, vaan on! Tietty vähän erilailla joutuu ompelemaan kuminauhan. Meille tuo säädettävyys on ollu hyvä juttu, kun monet vaipat jäänyt suuriksi kun reidet on hoikistunut. Ja kuminauhat myös "väsyy" ajan kanssa.

  VastaaPoista
 4. Hienon systeemin olet kehittänyt. Ja saat sen tosiaan näyttämään helpolta :)

  VastaaPoista
 5. Kiitoksia ohjeesta! Näin meillä varmaan sitten tehdään isompia vaippoja, joilla on vaarana käydä reisistä isoiksi kun kävely alkaa sujua. Pitääpä kirppiksellä tutkailla jatkossa rintsikoitakin vaikka tähän mennessä oon käytetyt kiertänyt kaukaa.

  VastaaPoista
 6. Mistä ihmeestä sinä moisen systeemin olet keksinyt? Ei ois tullut koskaan mielenkään :D Onko pidentänyt paljonkin vaipan käyttöikää? Meillä on ihmeesti mennyt tosi kauan samat vaipat. Ensin käytettiin s-koon mummoja sisävaippoina etupäässä, olivat käytössä 7 kuukautta ja nyt on mennyt m-koon mummut taskuvaippoina 6 kuukautta jo ja luulenpa, että sopivat meille koko vaippaiän :D

  VastaaPoista
 7. Hei! Linkitin tämän loistavan ohjeesi blogiini, toivottavasti ei haittaa (ilmoita ihmeessä, jos linkityksen haluat pois!).

  Sinulla on kyllä erittäin inspiroiva blogi, kiitos siitä! :)

  VastaaPoista