maanantai 21. syyskuuta 2009

Ulkoiluhaalari

Haalarin tarve lähti siitä kun välikausihaalari on vähän ajan kuluttua aivan liian kylmä, ellei pue hirveästi alle vaatetta. Toppahaalari taas on aivan liian paksu, varsinkin autoillessa, kun kunnon pakkaset tulee usein täällä vasta tammikuussa jos silloinkaan. Tällä luultavasti pärjätään vielä pikkupakkasilla ihan hyvin.

Kyllä siitä haalari sentään tuli, vaikka oli melkoinen urakka saada valmiiksi.. Viimeiset kolme päivää kaikki liikenevät hetket kuluikin haalarin parissa.. Loppuvaiheessa aloin kyllä olla vähän sitä mieltä, että ei maksa vaivaa.. Ihan heti en kyllä toista viitsisi tehdä. Haalari on tehty uusimman SK:n kaavoilla (syyskuun numero). Minulla oli kaavat ja ohje, muttei kuvaa (olisi auttanut paljon), kun lainasin vain kaavan kirjastosta. En kai ihan joka kohdilta osannut ohjetta tulkita, kun muutenkin ohjeiden avulla on niin tuskaista mitään tehdä.. Ohjeessa oli irtovuori, mutta minä halusin tehdä kiinteän vuoren, joten piti melkoisesti soveltaa. Ohjeen pienin koko oli 86 cm, jota vähän pienensin. Seuraavat jos ikinä ompelen, niin monta asiaa tekisin kyllä toisin.

Kangas on niitä mummini vanhoja kankaita. En tiedä mitä tuo on, jotain ulkoilupukukangasta. Ihanan notkeaa ja ei kahise. Kokeilin myös ettei siitä vesikään läpi mennyt. Ilmeisesti siis ihan laadukasta on :) Vuorena on paksu tummanruskea fleese. Polvissa ja pepussa on vahvikkeet. Heijastinnauhaa on hupun kärjessä ja lahkeen etu- ja takaosassa. Hupun päällekkin olisi kuulunut, mutta kun ei sitä kuvaa ollut.. Hihoissa ja lahkeissa on kuminauhakujat ja alavarat. Tosin hihoissa ei enää kun pätkäisin lähes valmiista haalarista hihat lyhemmäksi. Melkeinpä tuli paremmat noin, kun fleese on rannetta vasten. Tosin hihojen ompelu jälkikäteen oli yhtä tuskaa, ja se kyllä näkyy ompelujäljessäkin.

Pitihän sitä tietenkin heti testata. Hyvin tuntui kangas konttaamistakin kestävän. Alakuvassa näkyy yksi noista aiemmin tekemistäni merkeistä, laitoin tuon siksi, että toimii hyvin ripustuslenkkinä samalla. Hupussa olisi saanut olla vielä pidemmät kuminauhakujat sivuilla, nyt jää melko avoimeksi. Kuvat on otettu iltahämärässä väärillä kameran asetuksilla, joten pahoittelen ettei ole ihan tarkkoja kaikki.

17 kommenttia:

 1. Oooo!!! *viuhtoo kovasti aaltoja täällä* Hieno haalari! Itseä jännittää nimittäin aivan kauhiasti, kun olisi vähän niinku sama homma edessä tässä... Mie olen tosin tekemässä haalarihousuja ja takkia, mutta silti - kam-mot-taa että kaikki mennee päin puita. Minä inhoan yli kaiken ohjeiden lukemista, ja vaikka kuinka muka päättää että nyt teen juuri niinkuin sanotaan - pitää muka silti aina eksyä jossakin vaiheessa sivuraiteille ja alkaa soveltaa :)Noh, sauma kerrallaan ja silleen. Ehkä tämä miullakin tästä etenee :D

  VastaaPoista
 2. Siis VAU!!! Toihan on aivan ihana!

  VastaaPoista
 3. Upea haalari...mä oon kans meinannu et joskos viittis moiseen hommaan ryhtyä..pitäs olla oikeen extra super ihana kangas, sellanen tosi retro kuvioinen mut nykyajan ominaisuuksilla ni sit..mut mistähän sellasen kankaan löytäs??? Hienoja teet ja hyvät kuvat..tykkään tästä blogista!

  VastaaPoista
 4. Ei mahdoton sinua! Hurjan työt oon tehnyt ja jälki on hieno. Ai uusimmassa SK:ssa ois moisen ohje! Taidan kuitenkin tyytä ensin takin ompeluun, haalari tuntuu ja kuulostaa liian vaikealta. Kyllä neidin kelpaa nyt ulkoilla :)

  VastaaPoista
 5. No on kyllä hieno haalari! Täälläkin pitäis ommella housut + takki yhdistelmää.. Saas nähdä pääsenkö alkuunkaan;)

  VastaaPoista
 6. Hieno haalari!Kyllä kelpaa ulkoilla!
  Noissa lehtien ompeluohjeissa on usein (harvoin teen edes ohjeen mukaan) selitetty asiat monimutkaisesti ja työjärjestykset ihan sekaisin. Haalareita olen tehnyt vuosikymmenten aikana monenlaisia, paksujen vuorien kanssa tulee kotikoneella ongelmia.

  VastaaPoista
 7. Hieno! Minä oon kans vääntämässä pienelle haalaria. Hieman harmittaa kun tajusin vasta eilen illalla että haalari menee nyt nippanappa mutta keväällä tuskin ei. Selkämitta ei riitä. :/ Hirmuinen vaiva tuossa kyllä on, sen allekirjoitan.

  VastaaPoista
 8. Hieno haalari! Varmasti maksoi vaivan. Haasteelliselta projekti kyllä kuulostaa, mutta onnistumisen ilo on sitten sitäkin suurempi :-)

  VastaaPoista
 9. Hieno se on! Vau!

  Minäkin katsoin tuota ohjetta ja mietin hetken, mutta päätin sitten jättää homman ja hankkia ostohaalarin.

  VastaaPoista
 10. Hieno! Minä en oikeen jaksa lukea ohjeita tai keskittyä vaan söhellän ja sitten taaas puretaan. Mutta kyllä nyt alko himottamaan tuollaista.

  VastaaPoista
 11. Hienon näköinen puku, mulla ei kantti tahdo kestää noin monimutkaisia juttuja varsinkaan kun äiti tekee haalareita tuosta vaan. Olen ulkoistanut homman. Tykkään tuosta hupun mallista!

  VastaaPoista
 12. Wau, mikä haalariprojekti! Itsekin katselin tuota kaavaa, mutta harkinnassa vielä on kannattaako projektiin ryhtyä. Saako kysyä, mitä tekisit toisin?

  VastaaPoista
 13. Meiju: Tekisin haalarin yksinkertaisemmalla ohjeella :D Ainakin tuo vyötärön rypytyskohdan voisi toteuttaa helpomminkin kuin minä nyt tein. Ja hupun ohjeen tulkitsin hiukan päin honkia, siitäkin saisi fiksumman.. Samoin hihansuut voisi olla esim. resorilla tai ihan noin miten päädyin ne tekemäänkin. Varmaankin tuo ohje on ihan järkevä sillä irtovuorella, mutta mä nyt tietenkin tein sen eritavalla..

  VastaaPoista
 14. Ihana haalari!

  Mulla on myös työn alla haalari nuorimmaiselle (vuoren kiinnitys päälikankaaseen+kumpparit vielä uupuu) ja kyllä on hommaa. Mulla ei ollu edes valmista kaavaa vaan jostain otin kaavan ja toisesta yhdistin huppua ym. Oon kyllä saanu ratkojaakin kätyttää muutaman kerran. :)

  VastaaPoista
 15. Waude!! Kyllä on ihana haalari! :) Minä en uskaltaisi edes lähteä tähän urakkaan.

  VastaaPoista