torstai 28. tammikuuta 2010

Haalarit

Harjoituksen vuoksi tälläiset haalarit tällä kertaa.. Idean taskuun sain Tutan yöpuvusta, jossa on vähän vastaavanlainen tasku. Raidallista joustofroteeta oli vain 50 cm pätkä, joten näissä olikin hiukan haastetta sovitella raitoja kohdilleen.. Ja nuo olkaimet taisi olla hiukan liikaa minun taidoilleni, jouduinkin niitä vähän jälkikäteen korjailemaan. Muuten nuo onnistui ihan kivasti.
Haalarien yläosa on velouria ja kanttaukset tavallista resoria. Kaava näihin tuli piirreltyä tuossa samalla. Edellisten haalarien kaavan olen näköjään kadottanut, tai sitten sitä ei ole tullut säilytettyä. Hyvällä tuurilla näistä tuli ihan sopivatkin.

Etuosaan tuli vielä aplikoitua päivänkakkara. Olkaimissa on mustat Kam-nepparit. Tuon diffi-säädön kanssa edelleen hiukan hakemista. Jotenkin ihan mystinen koko säätö! Jos on liikaa niin kangas rypyttyy, ja jos on liian vähän niin silloinkin rypyttyy..? Kanttaus saattaa mallitilkussa näyttää ihan hyvältä, mutta kun pidemmän pätkän ompelee, se ikäänkuin menee kasaan hetken kuluttua ompelusta.. Tässä ei onneksi enää tikin kanssa ollut ongelmia. Säädötkin oli suurinpiirtein samat kuin tuossa edellisessä paidassa. Ainoastaan tuota diffiä jouduin säätämään.

Jos joku on onnistuneesti tuollaisia olkaimia kantannut peitetikkikoneella, ottaisin ilolla vastaan vinkkejä, miten tuon kankaan saa pysymään noin jyrkässä mutkassa.. Käytin kyllä pinsettejä apuna ja paininjalankin jouduin jossainkohtaa nostamaan, että sain kankaan sinne väliin. Ei kai siinä muu auta kuin harjoitella lisää :D (kunhan selviän tästä kamalasta flunssasta, on hiukan hillinnyt ompeluinspistäkin..)

Lupasin laittaa peitetikin purkuvinkin. Tikkaushan normaalisti purkenee tosi helposti, ellei päättele. Tätä kannattaa käyttää hyödyksi jos pitää purkaa. Purkaminen pitää aloittaa siitä päästä johon on lopettanut ompelun. Jos olet lopettanut niin että langat on "päätelty" nurjalle, selvitä päättelysolmu ja vedä esim. pinseteillä neulalangat oikealle puolelle ja siepparinlanka saa olla nurjalla. Vedä sitten sekä neulalangoista, että nurjalta siepparinlankaa, jolloin tikkaus purkenee. Jos tökkii kannattaa kokeilla vuoronperää molempia neulalankoja ja samalla siepparinlankaa. Tämä toimii loistavasti silloin kun esim. kanttaus mennyt vaikka väärään kohtaan. Ei tule lankasilppua ja kangas pysyy ehjänä. Jos taas tikkaus on sellaista "suttutikkiä" ei auta kuin perinteinen purkaminen..

18 kommenttia:

 1. Hyvältähän nuo näyttävät päällä ja eikös se ole tärkeintä? Miusta nuo haalarit ovat muutenkin todella suloiset.

  VastaaPoista
 2. Ompa hauska malli. Kivasti toi ruskea rauhoittaa tuota raitakangasta. Tekis mieli tutkia noita taskuja miten olet tehnyt.

  VastaaPoista
 3. Kivat haalarit ja niin söpö malli niitä esittelee :) Tykkään väriyhdistelmästä!

  VastaaPoista
 4. Mari: Taskut on oikeastaan 1 iso tasku. Eli alaosan ja yläosan kangas menee taskun osalta päällekkäin. Nämä kappaleet sitten ommeltu tuolla peitetikillä yhteen (joustaa yhtä hyvin kuin kangaskin). Eli se poikittainen sauma on samalla "taskun pohja" Ymmärsiköhän tästä kukaan mitään.. :D

  VastaaPoista
 5. Tajusin minä ainakin :)
  Tosi kivat haalrit tuli!

  Kam-nepeistä utelen, oletko paljon käyttänyt vaatteissa ja minkälaiset on käyttää?
  Olen kovasti miettinyt hankkisinki pihdit ja noita kam-neppejä, tulis huomattavasti halvemmaks ku noi prymin ja sais aina erivärisiä neppejä, mut itsel ei kokemusta noist kameista muualla ku paris vaipas mitä olen ostanut...

  VastaaPoista
 6. Hauska idea, eihän haalareihinkaan tosiaan tarvi ihan täyttä pitkää kangasta olla jos hoksii yhdistää näin niinkuin sinä oot tehnyt :) Loistava vinkki/idea, kiitos! Tuo kukka näyttää kivan kolmiuloitteiselta. Minä en kuules ymmärrä peitetikkikoneen sielunelämää vielä juurikaan :D Älyäisköhän mies paremmin kun luultavasti kone on kuitenkin miesten suunnittelema :D

  VastaaPoista
 7. Sani: Jonkun verran olen noita Kam neppejä vaatteissa käyttänyt. Sopii hyvin esim. resorikanttaukseen vaikka huppareissa ja muutenkin tukevampiin kankaisiin esim. ulkovaatteet. Yksistään velouriin en laittaisi ilman jotain tukikangasta, voi käytössä mennä kangas rikki. Ovat hiukan jäykempiä avata kuin metallinepparit. Mutta tosi kestäviähän ne ovat kun vaipoissakin kestää (joissakin ostovaipoissakin 5v takuu nepeillä)

  Hanna: Suosittelen kyllä jotain muuta kuin raidallista kangasta, jos pituutta aikoo jatkaa. Tuossa takaosahan on kokonaan raitakangasta, oli aika hirveä saada raitakuvio suoraan ja vielä sopimaan etuosaankin..
  Mistäköhän sellainen mies löytyisi keltä vois kysyä :D

  VastaaPoista
 8. That jumpsuit is just lovely!!!I don't understand a word but I follow your blog to see the pictures and the fantastic things you create. Thanks for the inspiration!

  VastaaPoista
 9. Voi miten kivat, hauska idea yhdistää kaksi kangasta noin! Ja toi päivänkakkara tekee niin tyttömäisen ihanat!

  VastaaPoista
 10. Tosi söpöt haalarit ja ihanasti yhdistetty kahta kangasta ja väritki sopii todella hyvin yhteen!

  VastaaPoista
 11. Oikein söpöt haalarit ja kiva idea yhdistellä kahta kangasta, täytyypä kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 12. Tosi nätti haalari ja näyttää päällä vielä paremmalta. Ihana tuo teidän pikku-malli kun oikein poseeraa (hieman kateellisena katselee, kun meillä saa kameran kanssa juosta perässä.. ) :)

  VastaaPoista
 13. Voi kun sievä haalari! Mietin vain että mitenkähän tuon taskun oikein teit? Missä on taskupussit?

  VastaaPoista
 14. Maarit: Tuossa jo aiemmin koitinkin selittää miten tuo tasku on tehty. Tasku on sellainen "kengurutasku" eli sisältä yhtä isoa taskua :D Voiko sen vielä vaikeammin selittää.. Kankaat menee taskun osalta siis limittäin ja se taskun pohjasauma yhdistää kankaat samalla. Raitakangas on ommeltu sitten vain taskun keskiosasta tuohon velouriin.

  VastaaPoista
 15. Ihana haalari, pehmoisen näköinen. Samoin tuo Sampsukan joustofrotee on ihanan näköistä. Onko se sellaista pehmoista, millaista joustofroteen "kuuluukin" olla?

  VastaaPoista
 16. Tuo päivänkakkara kruunaa koko jutun! Ihana!

  VastaaPoista
 17. Eksyin blogiisi ja jäin ihmettelemään. Ihania vaatteita!

  Osaisinpa ommella...

  VastaaPoista