maanantai 25. tammikuuta 2010

Yksi paita vain

Sampsukan Huhuu-joustiksesta sain vihdoin jotain aikaiseksi. Ensin ajattelin mekon tehdä, mutta kyllä näillä paidoilla enemmän käyttöä on. Ihan ongelmitta ei tämä kyllä valmistunut, purin varmaan viiteen kertaan tuon kauluksen kanttauksen! Taisi jo laskussakin mennä sekaisin.. Ensin kanttasin trikoolla ja onnistuikin tosi hienosti, mutta oli kai säädöt huonosti, kun teki yhteen kohtaan hyppytikkiä. No seuraava meni muuten huonosti, ja sitäseuraava, ja sitten alkoi häiritä kun tuo kuvio kuultaa läpi siitä trikoosta. Piti siis vaihtaa resoriin ja senkin purin ainakin kertaalleen kun tikki ei ollut tarpeeksi reunassa yhdestä kohtaa. Mutta nyt siitä tuli HYVÄ :) Eli alan olemaan aika haka tuossa purkamisessa :D
Tämä oli ensimmäinen paita johon kokeilin tuota nappilistaa eteen. Olin aina kuvitellut että on jotenkin monimutkainen tehdä, mutta olikin aivan helppo ja nopea tehdä. Näitä tulee varmaan tehtyä jatkossakin. Mallia otin yhdestä valmispaidasta. Paidan kaava on muokattu jostakin Ottobren vanhemmasta paitakaavasta.
KIITOS muuten kaikille hyvistä peitetikkivinkeistä, joita noihin kommentteihin olette kirjoitelleet :) Niistä voi olla muillekkin jotain hyötyä.

Laitan tähän loppuun vielä vähän noita säätöjä, jos joku muukin näiden peitetikkijuttujen kanssa tappelee..

Kangas keskipaksua joustofroteeta ja kanttaus normaali resori: Molempien neulalankojen kiristys n. 5 ja siepparilangan 3. Diffi hieman reilu 1. Koneen etuosan säätövipu vasemmalla. (kiristää ilmeisesti siepparilankaa, tarkoitettu paksummille kankaille) Paininjalan puristusta kevensin aika reilusti. Piston pituus oli vähän alle 4.

Näillä säädöillä ainakin tuo minun kone teki aivan priimaa tikkiä huolimatta siitä kulkiko tikki nurjalla reunassa vai keskemmällä. Myös tuon neppilistan tikkaus ihan hyvää vaikka on kangasta enemmän välissä.

26 kommenttia:

 1. Ihana paita!
  Tuota nappilistaa olen itsekin aikonut kokeilla, mutta en ole jaksanut perehtyä siihen. Kun tuntuu, että se on jotenkin vaikia..

  Hienoa jälkiä! Oon kade sun koneelle..:) vaikkakin kohtahan mullakin on se Brother..

  -AnniKa

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvin onnistunut paita! Haluisitko selittää nappilistan tekemisen for dummies? Mä haluaisin kokeilla sellaisen tekemistä, mutta en tiedä yhtään, että miten se tapahtuu, edes teoriassa.. ;)

  VastaaPoista
 3. Mulla samainen kangas odottelee ompelua! Tosi kiva paita, vaikka jouduitkin paljon näkemään vaivaa:)

  Minuakin kiinnostaa tuo neppilista... Onko sulla vinkata jotain ohjetta vai voisitkohan yrittää kertoa, kuinka tuollainen tehdään..? Näköjään muitakin kiinnostaa:)

  VastaaPoista
 4. Eeva ja Ilona: Voinhan kokeilla, en tiedä kyllä osaanko selittää ymmärrettävästi.. Leikkasin ensin nappilistaa varten kaksi suikaletta, joista toinen 2 x leveämpi kuin toinen. Suikaleet muutaman sentin pidempiä kuin valmiin nappilistan pituus. Kapeamman leveys oli joku reilu 3cm eli nappilistan leveys + kapea saumavara. Paitaan leikkasin halkion joka siis ei ole ihan keskellä, jotta napit jää keskikohtaan. Halkion vasempaan reunaan ompelin leveämmän suikaleen oikeat puolet vastakkain aivan reunasta, niin että ylimääräinen pituus jää enimmäkseen alapuolelle. Kapeampi suikale aivan vastaavasti halkion toiseen reunaan. Vasenreuna taitetaan kasinkerroin ja oikea reuna saumakohdasta nurjalle. Ommellaan halkion "pohja" (läheltä leikkauskohtaa) päälipuolelta ja ylimääräiset suikaleet (halkion alaosasta) nurjalta saumurilla yhteen. Oikean reunan ompelin sivustakin kiinni, vasenta reunaa en ommellut, pysyy kun on nepit ja kanttaus. Leikkasin vielä ennen kanttausta suikaleiden yläosat kaula-aukon myötäisesti.

  VastaaPoista
 5. Ihana paita! Purkaminen on kyllä niin ärsyttävää, mutta ei sitä tohdi mitään huonoa jälkeäkään katsella, eikä sellasta tulisi käytettyäkään.

  VastaaPoista
 6. Oi kun aivan ihana! Täälläkin huhuu odottelee ompelijaansa.. Tosi nätisti olet kyllä tuon neppilistan saanut, itse en ole uskaltanut tuollaista lähteä edes yrittämään.

  VastaaPoista
 7. Hui kuinka kiva paita! Tosi siististi ommeltu! Ja mullakin on tuo nappilista kokeilematta. Ehkä uskaltaudun sun ohjeilla kokeilemaan sitä. ;) Kiitos!

  VastaaPoista
 8. Kyllä sinulta vain luonnistuu hienosti nämä hommat! Kauniita, hauskoja ja huolella toteutettuja vaatteita toinen toisensa perään. Oikein nautinto ihastella niitä :). Ja tosi hyvällä mallilla tuntuu olevan myös tuon peitetikkikoneen hallinta, vaikka välillä vähän vastustaakin! Blogissa jakamasi kokemukset, ja kaikki kommenttien kautta tulleet vinkit, ovat kyllä varmasti olleet monelle hyödyllisiä :)! Kiitos!

  VastaaPoista
 9. kiva paita! kangas on kyllä kivaa ja hienosti oot nappilistan saanu tehtyä..

  VastaaPoista
 10. Suuri kiitos "säätöjen jakamisesta"!! Kokeilin noilla ja aikast hyvin meni! :)

  Mä en jotenkin jaksa miettiä ja kokeilla tarpeeksi, että miten esimerkiksi mikäkin säätö vaikuttaa. Sitten tulee enimmäkseen vaan tapeltua ja onneksi välillä onnistuttuakin. ;)

  VastaaPoista
 11. Voi arrgghhh, ku se purkaminen onkin raivostuttavaa!! Kuulostaa ihan sille ku siellä huseerais ihan yhtä pedantti tapaus ku täällä.. se pitää olla just niin ku itse sen tahtoo olevan, eikä auta ku purkaa, purkaa ja purkaa siis vaan. Kyllä se sitten onnistuukin! :) Hieno on paita ja kyllä kelpaakin olla tyytyväinen!

  VastaaPoista
 12. Juurikin tänään mietin, että tilaisinko tuota kangasta. Vielä jätin tilaamatta mutta tykkään kuosista paljon. Ootpas ollut sinnikäs purkamisen kanssa.

  Kiitos edellisen postauksen vinkeistä. Eilen uhrasin puolitoista tuntia pelkästään peitetikkoneen säätämiseen ja testaamiseen ja sainkin ihan onnistunutta tikkiäkin aikaan. Tosi kiva kun laitat nuita säätöjä esille! Mun kone on vanhempaa mallia joten siinä ei ei ole tuota koneen etuosan säätävipua ollenkaan, joten oon sitten kiristänyt siepparilankaa muutoin. Vaihteletko muuten sitä puristusnappia tai mikä se nyt onkaan siinää koneen ylhäällä oleva?

  VastaaPoista
 13. Kiitos, kun teit paidan tuosta joustiksesta. Itellä on ehkä just paidan verran sitä vielä jäljellä pikkuvaippojen jälkeen ja Vilpsu siitä himoitsis paitaa. Pelkäsin vaan, että siitä tulee liiankin räikeä, jos on koko paita samaa kangasta. Vaan eipä näköjään tulekaan, vaan just hyvä :).

  VastaaPoista
 14. Kiva kuulla että säätövinkeistä on ollut apua :) Voin niitä laittaa jatkossakin. Voin laittaa hyvän purkamisvinkinkin :D

  Lapikas: Myönnetään, taidan olla hiukan täydellisyyden tavoittelija (ainakin ajoittain).. :D

  Hanna: Minä en alkuun tykännyt tuon huhuun väreistä, mutta kun sitä aikansa katseli, niin näyttää jo ihan kivalta.. Muistelinkin ettei siinä edellisessä mallissa sitä säätöä ollut.
  Ja tosiaan siksi sen ensimmäisen kantin sain purkaa, kun unohdin sitä paininjalan puristusta säätää (se kierrettävä nappi siinä koneen päällä). Eli muuten pidän sen siinä normaali asennossa, mutta paksumpia kohtia ommellessa (esim. saumurisauman litistäminen) ja kanttauksessa käännän sitä vastapäivään niin, että nousee ehkä millin pari, ja kokeilen onko sopivasti.

  VastaaPoista
 15. Kiitos ohjeista! Selkeät oli.. :)

  VastaaPoista
 16. Purkamisohjeita ottaisin mielelläni vastaan. Jostakin syystä ratkoja tullut tutuksi täälläkin. Huoh. Mutta en oo keksinyt systeemiä purkamiseen.

  VastaaPoista
 17. Täälläkin opetellaan uutta konetta käyttämään ja mielenkiinnolla luen kokemuksiasi. Kiitos niistä!

  Käytätkö resorikanttauksessa vasenta ja keskineulaa? Mikshän mulla ommel karkaa välillä keskelle kanttia, vaikka aluksi on sievästi laidassa?

  Oikeestiko löysäät paininjalan painetta resorikanttiin? Vaikka ohjeessa on, että paksuille kankaille lisätään. Pitää testata.

  Mitä lankoja muuten käytät? En ymmärrä tota suositustaulukkoa. Oikeestikko 60-90? Sehän on kauheen vahvaa, jos oon käsittänyt oikeen? Normisaumurilanka on jotain 120.

  Vastatkaa joku muukin, jos tiedätte. Kiitos kovasti.

  VastaaPoista
 18. Anonyymi: Voin laittaa purkuvinkin vaikka seuraavaan postaukseen.

  Minulla on nyt ollut käytössä keskimmäinen ja oikea neula, mutta kyllä kai se pitäisi toisellakin neulalla onnistua. Korostan, että olen tässä itsekkin ihan aloittelija koneen käytössä. Jos jollakulla on parempaa tietoa niin saa kertoa :) Mutta siis tuosta tikin pysymisestä nauhanpäällä oikeassa kohdassa: Huomasin ainakin, että resorin täytyy venyä / olla venymättä koko ajan saman verran, jos venyy enemmän jossain kohtaa tikki ei tule enää samaan kohtaan. Samoin ommeltavaa kangasta ei saa yhtään työntää / vetää, vaan sen pitää antaa kulkea omalla painollaan. Jos resori venyy liikaa myös tikki muuttuu huonoksi..

  Noista langoista minulla ei kyllä ole mitään tietoa, minä olen käyttänyt ihan tavallista saumurilankaa. Mutta käsittääkseni koneeseen voi laittaa melko paksuakin lankaa esim. koristeompelutarkoituksessa.

  Minä ainakin olen tuota paininjalan puristusta löysännyt. Minusta sama toimii tavallisella ompelukoneellakin paksuja kohtia ommellessa.

  VastaaPoista
 19. Aivan mahtavat ankkahaalarit tuolla edellisessä postauksessa! Tämä pöllöpaitakin on aivan ihana. Tykkään tuosta kankaan kuviosta tosi paljon :)

  VastaaPoista
 20. Upeita vaatteita siulla. Oonkin näitä jo tovin seuraillut.

  VastaaPoista
 21. Aivan ihanaa! Minullekin tuli viikko sitten pala tosta kangasta. Ajattelin huppujakkua..

  Miten sä jaksat? Jos ompelen pojalleni, en jaksa aina välitä jos en onnistu sataprosenttisesti.. Ehkä pitäis..

  Hyvää päivänjatkoa!

  VastaaPoista
 22. hei! mistä muuten noita merkkejä vaatteisiin saa teetettyy? netistä varmaankin..?

  VastaaPoista
 23. Merkkejä monet ovat tilailleet ainakin täältä www.namnband.se. Nuo merkit joita näissä minun ompeluksissa on, ovat itsetehtyjä siirtopaperin avulla. Siis kuva tulostettu paperille josta silitetty nauhalle.

  VastaaPoista
 24. Ansku, saanko korjata sen verran, että se on www.minanamnband.se. :)

  Kivan paidan olet ommellut! :)

  VastaaPoista
 25. made by KA: Todellakin saa korjailla :D Täällä on muutenkin kirjoitusvirheitä niin, että itseäkin välillä häiritsee..

  VastaaPoista